Számlázz.hu PARK cikk: Mit kezdjünk azzal a rengeteg idővel?

Az írás előzménye a Digitális Kushim című gondolatmenet, ami azt boncolgatja, hogy mire mennénk ma digitalizáció nélkül. Jelen írás pedig rámutat, hogy a gyorsulás igazából lassulás.

Mottó

 „Ducunt fata volentem, nolentum trahunt”

– mindjárt megtudod mit jelent!

Értékek változása 

A második világháború után, részben annak következményeként, részben a század eleje óta tartó jelentős gyártási kapacitás növekedésének köszönhetően, az emberiség ismét egy új világban találta magát. A tömegtermelés, a képesség arra, hogy sorozatgyártásban létrehozzunk nagyszámú, azonos minőségű dolgot: fogyasztási cikkeket, élelmiszert, mikorprocesszort, egy csésze kávét, megnyitotta a lehetőséget a tömegek számára elérhető anyagi értékek világa felé. 

Ez a fejlődés folyamatosnak látszik, hiszen ma már legújabb eszközeinkkel felszerelve elképesztő sebességgel, nagyszámú szolgáltatás, valamint anyagi javak sokasága közül rendelhetünk tetszőleges bigyót, izét, dolgot akár házhoz szállítva.Emellett csatlakozhatunk a felhőhöz is, mint a korszellem új istenéhez. 

Ez a fogyasztói társadalom kiteljesedése, térhódítása, az egész világot termékek és szolgáltatások hálózatának látó életfelfogása és szemlélete. Természetes és elidegenítethetlen jognak tartjuk, hogy hozzáférjünk a 12%-os poharastejfölhöz, minden nap. A hozzáférés vívmánya nem kerülhet veszélybe, emlékezzünk csak arra, amint sok-sok  mobiltelefon világította ki a Lánchidat. Ha csak véletlenül alakult  is ki ez a jelenet, a kép  az új digitális társadalom remek szimbolikus fotója lett. 

Trendforduló 

Nehéz kérdés, hogy a globalizáció a digitalizáció hajtómotorja, vagy éppen fordítva. Ma inkább úgy tűnik, hogy a globalizáció hatja át és hajtja a világot. Soha nem látott méretű vállalatok tartják kézben az új gazdaságot, a digitalizációnak és a felhő alapú gazdasági és társadalmi berendezkedésnek kedvezve, és mutatják az irányt is. 

A világ a második világháború óta egyfolytában gyorsulásban van, sőt a gyorsaság eszközből céllá vált, a rakétától egészen a számítógépek munkasebességéig: Az adatfeldolgozástól (egységnyi idő alatt történő művelet végzése), az autók butuska versenyéig, (melyik megy gyorsabban, mindezt már másodpercekben mérve!). Ilyenek a média egész kontinensekről válogatott történetei – a hírek – amelyek olyan sebességű információfeldolgozást kívánnak meg az idegrendszertől, amire talán a legjobb komputerek sem képesek. A gyorsulás, mint az új világot átható vezérgondolat, tetten érhető. 

Már az iskolák ajtaját döngeti, az Európai Unióban több országban célul tűzték ki, hogy gyorsabban és többet tanuljanak a gyerekek. Már papír sem kell, írás sem kell, szakadjunk el a papírtól a tolltól, elég a digitális eszköz és gyorsabban fejezhetjük ki magunkat, több szöveget, képet, videót fogadhatunk be. De a befogadás valójában megértést jelent-e? Segíthet nekünk a digitális világot megérteni, magunkévá tenni a világ megfejtésre váró üzeneteit, vagy csak a kognitív képességeinket szolgáljuk ki ismét egy magasabb szinten? 

A digitális társadalom a gyorsulás következménye. A kérdés az, hogy képesek vagyunk-e éppen a digitális eszközökkel és módszerekkel, lelassulni egy az emberi idegrendszer számára is elfogadható szintre. A cikk mottójául választott idézet – Seneca híres mondása – szerint nincs igazán választásunk.  „Ducunt fata volentem, nolentum trahunt”, vagyis a sors vezeti azokat, akik követik, de erőszakkal húzza az ellenállókat. 

 

Felhő remény

A digitális világban a fejlődés olyan szakaszába értünk ami ismét trendfordító lehet, hiszen az ember számára a digitalizáció és a felhőalapú szolgáltatások tulajdonképpen  egyfajta kiutat jelentenek a gyorsuló világ béklyójából. 

A felhő, ami segít versenyképes digitális vállalkozásokat beindítani és üzemeltetni, nagyon sok problémát, feladatot átvesz a fogyasztóktól, a résztvevőktől, aminek következtében jelentős idő szabadul fel, így a megnyert időt a vevőikre vagy magukra fordíthatják. 

Tíz évvel ezelőtt még olyan jóslatok keringtek, miszerint az új globális, multinacionális és felhőalapú gazdaság szereplői és a fogyasztói aktív szerep helyett passzív fogyasztóivá válnak a világnak. A digitális forradalom újabb előnnyel kecsegteti a résztvevőit: A függetlenség és a biztonságosabb vállalatirányítás mellé felsorakozik a megtakarított idő is. 

Ennek ellenére sokan még nem látják be azt, hogy ma csak a digitalizáció lehet a fejlődés kompromisszuma. Képzeletbeli digitális autónk visszapillantótükrében még látható egy világ ahol:

  • Noteszekbe és spirálfüzetekbe jegyzik fel tollal a cég számára fontos adatokat
  • Elfelejtett ügyfelek telefonálgatnak az elmaradt és várt e-mailek után
  • Három kolléga keresi a raktárban, hogy megvan-e a rendelt tétel.
  • Az új alkalmazottat  hónapokig tart betanítani, mert nincs egy egységes rendszer, amihez csatlakozhatna
  • Lakásirodákban melegednek túl a szerverek a spájzban kialakított „szerverszobában”.

Sok ember fotókat tárol felhő alapú szolgáltatás segítségével a családjáról, hogy a telefonon a nagyinak meg tudják mutatni, de a vállalkozásuk adatait egy árajánlathoz nem találják meg az e-mailek és sms-ek között.

Hogyan lehet változást elérni? 

Rá kell mutatni a bizalmatlanság okaira és el kell őket oszlatni. A digitalizáció – képletesen – visszarepített minket a géprombolás időszakába, hiszen az elemzések a várható óriási munkanélküliségről beszélnek és joggal, a Földön többszázmillió, akár 1 milliárd munkahely van veszélyben. Ilyen jóslatok természetes, hogy bizalmatlanságot váltanak ki. De éppen a digitalizáció ad lehetőséget az emberiségnek arra is, hogy új munkahelyeket teremtsen, a feladatokat átértelmezve. A fogyasztói társadalom a digitalizáció eszközeivel elérhető és alakítható, így nem jutunk el a liverpooli gépromboláshoz. 

A változást nehéz elfogadni és nehéz meghallani az idők szavát. Az egyén csak akkor képes elrugaszkodni, ha a saját bőrén tapasztalja meg egy változásnak az előnyeit.

Nincs más mód, mint az edukáció. El kell magyaráznunk egyenként, hogy a  konkrét cégnek milyen előnyöket jelent a konkrét digitális létforma. Hogyan nyerheti meg azt a sok előnyt amit az új rendszer jelent a számára. Segítségre van szüksége az újdonságtól óvakodó, közben a világtrendektől elmaradó magyar vállalkozásoknak, de nem csak nekik! Azok is mindig tudnak fejlődni, akik már megértették a digitalizáció jelentőségét. 

Szükség van az edukációra és egy digitális világba átvezető tanácsadóra, aki segít megfogalmazni a problémáikat, az igényeiket, és a meglévő digitális eszközökből (beleértve a felhő alapú szolgáltatások sokféleségét is) segít nekik kiválasztani a számukra megfelelő eszközöket, hogy költséghatékonyabban és versenyképesebben működhessenek az új világban. Azt gondolom, hogy ez a Számlázz.hu és a Számlázz.hu PARK szerepe lesz.

A digitális társadalom a gyorsulás következménye, de egy emberközpontúbb világ, a lassulás ígérete is. Végre!

További szakértői cikkeket a Számlázz.hu PARK oldalán olvashatsz változatos témákban!  

friss

közösség

További érdekes bejegyzések

Így készíthetsz Innonest árajánlatot

Adj profi árajánlatot ügyfeleidnek! Az elkészült árajánlatot azonnal, rendszeren belül küldheted emailben és számlázhatod is! Kompakt megoldást kínálunk egyéni,- mikro,- és kisvállalkozóknak. Árajánlatunk formája valamennyi

Tovább olvasom »