blog-1

Sztornó helyett: Helyesbítő számla

Mikor jó a helyesbítő számla? 

A bizonyos módokon elrontott számlákat sztornózás helyett helyesbítheted is. Helyesbítő számlát abban az esetben állíthatunk ki, ha a számlára került tétel mennyisége megváltozik, esetleg elírtuk a termék nevét, vagy számlakiállítás után még szükséges lenne új tétel hozzáadása, ect. Tehát helyesbítő számlával csak a számlatétel adatait tudod helyesbíteni. Mindenképpen sztornózni kell, ha a vevő adatait, a számla pénznemét,  vagy a számla jellegét (e-számla vagy papír alapú számla) rontottuk el. 

Nézzük a működést egy példán keresztül: 

Példa: 
A vásárló megvesz (és kifizet) 1 kiló almát és 2 kiló körtét.

Számla: az eladó kiállít egy számlát a fenti menyiségekkel:

  • 1 kiló alma 99 Ft
  • 2 kiló körte 2 x 50 = 100 Ft.

Esemény: a vásárló a 2 kg körtéből visszahoz 1 kg körtét, és kéri vissza a körte árát.
Helyesbítő számla: az eladó kiállít egy helyesbítő számlát -1 kg körtéről (mínusz 1 kg). A helyesbítő számla végösszege így -50 Ft (mínusz 50 forint), amit átad a vevőnek. Ilyen módon korrigáltuk az eredeti számla adatait a valóságosan megtörtént vásárláshoz, hiszen ténylegesen csak 1 kg körte értékesítése történt meg.

Abban az esetben, ha a vevő az 1 kg körte visszaadásával egyidejűleg vásárol 1 kg szilvát, akkor ennek a pozitív tételnek (1 kg szilva) is a helyesbítő számlára kell kerülnie.

Ha a helyesbítő számlát elrontottuk, azt is lehet helyesbíteni! A helyesbítő számláról több infót a Számlázz.hu helyesbítő számlával foglalkozó posztjában találsz!
A helyesbítő számlát nem lehet sztornózni, azt egy másik helyesbítő számlával lehet “semlegesíteni”. Erről is a Számlázz.hu ide vonatkozó részében olvashatsz!

További érdekes bejegyzések

Mit tud az Innonest kosár funkciója?

Az Innonest kosár funkciójának lényege, hogy a behelyezett eszközöket (termékeket és szolgáltatásokat) többféleképpen, csoportosan is tudjuk kezelni. A kosárba gyűjtött tételekből egy kattintással készíthetsz árajánlatot,

Tovább olvasom »

5 érv a vonalkódolvasók mellett

Az Innonestnél nagyon hatékonynak tartjuk a vonalkódolvasókat: egyrészt ésszerűsítik az adatok feldolgozását, másrészt garantálják a hibamentes beazonosítást. Szerencsére egyre több hazai vállalkozás dönt úgy, hogy

Tovább olvasom »