Sztornó számla helyett néha jobb a helyesbítő számla

Helyesbítő számlát abban az esetben állíthatsz ki, ha a számlára került tétel mennyisége megváltozik, esetleg elírtad a termék nevét, vagy számlakiállítás után még szükséges lenne új tétel hozzáadása. 

Példa
A vásárló megvesz (és kifizet) 1 kiló almát és 2 kiló körtét.

Számla: az eladó kiállít egy számlát a fenti mennyiségekkel:

  • 1 kiló alma 99 Ft

  • 2 kiló körte 2 x 50 = 100 Ft.

Esemény: a vásárló a 2 kg körtéből visszahoz 1 kg körtét, és kéri vissza a körte árát.
Helyesbítő számla: az eladó kiállít egy helyesbítő számlát -1 kg körtéről (mínusz 1 kg). A helyesbítő számla végösszege így -50 Ft (mínusz 50 forint), amit átad a vevőnek. Ilyen módon korrigáltuk az eredeti számla adatait a valóságosan megtörtént vásárláshoz, hiszen ténylegesen csak 1 kg körte értékesítése történt meg.

Abban az esetben, ha a vevő az 1 kg körte visszaadásával egyidejűleg vásárol 1 kg szilvát, akkor ennek a pozitív tételnek (1 kg szilva) is a helyesbítő számlára kell kerülnie.

Ha a helyesbítő számlát elrontottuk, azt is lehet helyesbíteni! A helyesbítő számláról több infót a Számlázz.hu helyesbítő számlával foglalkozó posztjában találsz! 

Mindenképpen sztornózni kell, ha a vevő adatait, a számla pénznemét,  vagy a számla jellegét (e-számla vagy papír alapú számla) rontottuk el. 

friss

közösség

További érdekes bejegyzések

Minden amit az online ügyvitelről tudni érdemes

Mindent az online ügyvitelről

Erőn felül teljesítesz, hogy a vállalkozásod továbbra is flottul működjön?  Jó hír, hogy online ügyvitel bevezetésével tehermentesítheted a vállalkozásod, elkerülheted az emberi mulasztásból eredő felesleges

Tovább olvasom »

5+1 ügyviteli feladat nyárra

Üzleti szempontból a leghatékonyabb évszak az ősz, gondolnád, hogy októberben átlagosan 25 százalékkal* többet dolgozunk, mint januárban? Ősszel beindulnak a fogaskerekek, felpörög az üzleti élet, érdemes hát

Tovább olvasom »